Kost och träning
Ut och njut på restaurang – låt inte påsen hålla dig hemma
Att gå på restaurang kan vara lite nervöst till en början. Vad vågar jag äta och dricka? Tänk om det låter eller luktar från mig? Här får du tips kring hur du överkommer dina mentala spärrar och praktiska råd för en njutbar stund.
TextMin stomi

Det finns ingen anledning till varför du inte skulle kunna njuta av en god måltid på restaurang. Det krävs bara lite planering!

Planera vad och när du äter innan besöket

Efter en stomi-operation kommer du sakta men säkert att lära känna din mages rytm. Efter en tid har du med stor sannolikhet fått en uppfattning om när på dygnet din tarm är aktiv, när den vilar och vilken mat den reagerar på. Ett tips är att föra matdagbok – det kan hjälpa dig att se dessa mönster. Om du planerar ett restaurangbesök kan du tänka lite extra på när och vad du äter innan så att tarmen ges bra förutsättningar att hålla sig lugn. Här kan du läsa mer om hur du undviker mat som ger ökad risk för lukt eller gasbildning.

LÄS OCKSÅ: 5 goda kostråd för dig som nyligen fått stomi

Koll på toalettsituationen

Om okända miljöer skapar oro är ett tips att börja med en restaurang du känner till sedan tidigare. Känns även det som ett stort steg kan du testa att ta en kort fika på ett café. Ta små steg i din egen takt och flytta sedan dina gränser gradvis.
Ska du besöka en ny restaurang kan du alltid ringa innan och fråga om toaletternas placering. Känner du dig orolig kan du boka ett bord som ligger nära toaletten. Ett annat alternativ är att komma i god tid och bekanta dig med lokalen.

Oönskad lukt eller ljud

Många nyopererade oroar sig för att stomin ska lukta eller låta. Låt inte denna rädsla hindra dig! Dagens stomipåsar är utvecklade för att förhindra luktutsläpp men det finns även extra säkerhetsåtgärder du kan ta till. Några exempel är StomOdor Spray med luktreducerande effekt direkt i påsen och StomOdor Droppar som förstärker stomipåsens barriär mot genomsläpp av lukt. Spray kan förstås också sprayas på toaletten. Ytterligare ett hjälpmedel är gelbildande portionspåsar Diamonds™ som gör flytande innehåll fast, reducerar ljud och minskar risken för att påsen ska blåsa upp sig.

Vad ska jag välja för mat?

Våra magar reagerar såklart olika på olika maträtter och råvaror, detta gäller oavsett om du har stomi eller ej. Första gångerna på restaurang kan det vara en god idé att beställa ”snäll” mat som du vet har fungerat tidigare.
För att ta reda på vilken mat som serveras kan du ringa och fråga eller läsa restaurangens meny online. Ett annat tips är att be personalen om hjälp för att exempelvis ändra någon rätt eller ta bort någon råvara. De kan också ge svar på vilka ingredienser som används i maten.
Hur magen reagerar på dryck är också individuellt. Men rent allmänt kan kolsyrade drycker orsaka gas. Alkohol i måttlig mängd brukar gå bra liksom kaffe och te. Men ta det lite försiktigt och testa dig fram. Glöm inte att dricka mycket vatten och tugga maten ordentligt, så stressas inte matsmältningssystemet i onödan.

Gå på restaurang – 5 tips från Leila Söderholm

1. Lär känna din egen rytm
Vad händer när du rör på dig eller äter olika råvaror? Testa dig fram hemma för att få veta hur just din kropp fungerar och reagerar.

2. Små steg i taget
Välj en restaurang nära där du bor och mat du känner igen. Känns det inte bra kan du alltid backa och gå hem. Själv bad jag en väninna om skjuts första gången jag skulle på restaurang efter operationen. Det kändes tryggt för mig. Att både köra dit, hitta parkering och klara hela restaurangbesöket var för mycket på en och samma gång.

3. Var inte rädd för att be personalen om hjälp
När jag var nyopererad led jag ibland av tarmvred och hade svårt att bryta ner vissa råvaror. Då brukade jag be om att få min soppa mixad. Det var aldrig något problem! Jag åt både mixad tomatsoppa och gulaschsoppa ute på restaurang.

4. Förberedelser
Packa med ombyte, nya bandage och extrapåsar i väskan. Du behöver inte oroa dig för lukt men vill du gardera dig kan du använda odörsprej i stomipåsen.

5. Upplyst
Välj en restaurang med bra belysning på toaletten. Ibland, särskilt utomlands, är belysningen på vissa restaurangtoaletter minimal.

Leila Söderholm är författare, föreläsare och träningsexpert. För åtta år sedan drabbades hon av elakartad tarmcancer men en stomioperation blev hennes räddning. Läs mer om Leila här.

Har du några tips när man ska gå på restaurang? Dela med dig till marknad@convatec.com eller skriv på vår Facebook-sida!