Kost och träning
6 vanliga matbesvär – och hur du undviker dem
Alla individer är olika och reagerar olika på kost. Det finns dock vissa besvär som kan uppkomma. Så här undviker du dem.
TextMin stomi BildGetty Images

Menyn för stomiopererade behöver inte skilja sig avsevärt från de kulinariska preferenserna före operationen. Men du måste ägna mer uppmärksamhet åt måltidsplaneringen. Du bör också observera din kropp noga och lära känna den på nytt.

Ett bra sätt är att skriva en dagbok där du kan anteckna dina observationer om hur kroppen reagerar på enskilda produkter. Efter att ha samlat in och skrivit ner egna erfarenheter kan du enkelt ta hjälp av dem för att snabbt och effektivt åtgärda eventuella problem.

Det är också viktigt att vara medveten om att de första månaderna efter operationen är en konvalescenstid, och under denna period bör du ta särskilt väl hand om dig själv.

6 vanliga besvär – och hur du undviker dem

1. Obehagliga lukter

Begränsa mängden fisk, ägg, sparris, kryddor.

2. Obstruktion

Risken för tarmobstruktion gäller särskilt under de första sex veckorna efter en ileostomioperation. Under den tiden rekommenderas du att avstå från fiberrika produkter, som till exempel frukt och grönsaker – och det är bäst att skala dem.

3. Infektioner

Människor med urostomi är särskilt utsatta för infektioner. Ett beprövat sätt att förhindra infektioner är att dricka ren tranbärsjuice. Du bör dock först kontakta din läkare, eftersom tranbärsjuice kan interagera med vissa läkemedel.

4. Förstoppning

Du kan hantera det problemet genom att öka mängden vätska och fibrer i kosten. Ät mer frukt och grönsaker samt spannmålsprodukter, välj gärna bröd med fullkorn. Var också uppmärksam att du dricker tillräckligt med vätska. Drick inte mindre än 6 glas vatten och juice per dag.

5. Diarré

Försök att minska lite på mängden fibrer i maten du äter. Om du mot förmodan inte uppnår önskad effekt, leta efter orsaker till problemet utanför näringssfären. Diarré kan orsakas av virus, särskilt från Rota-gruppen, eller en bieffekt av de läkemedel du tar – läs bipacksedlarna noga. Om du inte kan identifiera orsakerna till problemet själv, konsultera en läkare – diarré kan vara ett av symptomen på dålig absorption och matsmältningsbesvär.

6. Flatulens

Gallra de produkter som kan orsaka gasbildning från din meny. Avstå från kolsyrade drycker, inklusive öl. Begränsa vissa grönsaker, exempelvis:

 • bönor
 • gurka
 • kål
 • lök
 • nötter och frön
 • popcorn
 • sallad och kål
 • selleri
 • svamp
 • torkad frukt
 • ärtor